Można zaobserwować, że dieta bezglutenowa z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Nie wszyscy jednak wiedzą, czym dokładnie się ona charakteryzuje, a także jakie produkty powinno się spożywać.
Zbilansowana dieta bezglutenowa
Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że właściwie zbilansowana dieta bezglutenowa jest kluczem nie tylko w leczeniu celiakii, ale również walce z nietolerancją glutenu. Trzeba uwzględnić w niej mleko, warzywa, owoce czy mięso. Warto wiedzieć, że ma to bardzo istotne znaczenie przede wszystkim ze względu na niedobory składników mineralnych i witamin w przypadku osób zmagających się z celiakią. Należy mieć świadomość, że jest to spowodowane zanikiem kosmków jelitowych. W ten sposób zmniejszeniu ulega powierzchnia absorpcji jelit. W rezultacie doprowadza to do upośledzenia wchłaniania składników odżywczych. Godny uwagi jest fakt, że wspomnianym niedoborom mogą ulegać witaminy z grupy B, witamina A, C, magnez, cynk czy żelazo. Oczywiście nie powinno być z tym większych problemów, jeżeli jadłospis będzie odpowiednio ułożony.
Warto uważać na zanieczyszczenia z glutenem
Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że do zanieczyszczenia bezglutenowej żywności glutenem może dojść praktycznie na każdym etapie produkcji np. podczas pakowania czy transportu. Bardzo istotne znaczenie ma także przygotowanie posiłku bezglutenowego. Osoby, które nie będą przestrzegały właściwych zasad mogą doprowadzić do zanieczyszczenia żywności glutenem. Oznacza to tym samym, że bardzo ważna jest świadomość finalnego konsumenta.
Kupowanie produktów od sprawdzonych producentów
Można zaobserwować, że na rynku znajduje się obecnie bardzo dużo produktów bezglutenowych. Nie wszyscy konsumenci wiedzą czym należy się sugerować przed podjęciem decyzji o zakupie. Na co dokładnie powinno się zwrócić szczególną uwagę. Rekomendowane jest zastosowanie się do pierwszej zasady diety bezglutenowej, czyli stworzenia listy produktów.
Zalecane jest posiłkowanie się informacjami z Polskiego towarzystwa Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Udostępnia ono bowiem listę ponad 1300 produktów, które zostały przebadane, jeżeli chodzi o obecność glutenu. Należy wśród nich wymienić bezglutenowe makarony, pieczywo czy sosy.
Zdecydowanie najlepszym możliwym rozwiązaniem będzie postawienie na monoproducentów, którzy specjalizują się w wytwarzaniu tylko produktów bezglutenowych. Istnieje wtedy znacznie mniejsze prawdopodobieństwo rozprzestrzenienia się glutenu. Nie jest rekomendowane sugerowanie się ceną.