aktywnastrefa.pl

Kolejna witryna oparta na WordPressie

produkty bezglutenowe
Lifestyle

Dla kogo są stworzone produkty bezglutenowe?

Produkty bezglutenowe to takie, w których nie ma nawet śladowych ilości glutenu, białka znajdującego się w większości pieczywa, wyrobach zbożowych a nawet wędlinach. Są one przygotowywane specjalnie z myślą o ludziach, którzy z powodów zdrowotnych muszą rygorystycznie przestrzegać zasad diety bezglutenowej. Wśród nich są m. in. osoby chorujące na celiakię, alergicy, czyli ludzie uczuleni na gluten oraz osoby na diecie, które pragną zmaksymalizować efekty prowadzonej kuracji odchudzającej.

Produkty bezglutenowe to takie, w których nie ma nawet śladowych ilości glutenu, białka znajdującego się w większości pieczywa, wyrobach zbożowych a nawet wędlinach. Są one przygotowywane specjalnie z myślą o ludziach, którzy z powodów zdrowotnych muszą rygorystycznie przestrzegać zasad diety bezglutenowej. Wśród nich są m. in. osoby chorujące na celiakię, alergicy, czyli ludzie uczuleni na gluten oraz osoby na diecie, które pragną zmaksymalizować efekty prowadzonej kuracji odchudzającej.

Czym są produkty bezglutenowe i czym różnią się od „zwykłej” żywności?

Produkty bezglutenowe to specjalna kategoria produktów żywnościowych całkowicie pozbawiona glutenu. Jest to nic innego, jak białko obecne w zbożach. Znajdziemy go m. in. w pszenicy, jęczmieniu i życie oraz we wszystkich artykułach żywnościowych z dodatkiem tych zbóż lub bazujących na nich. Osoby na diecie bezglutenowej muszą unikać spożywania wszystkich tego typu produktów. Ich dieta polega na eliminacji zwykłych makaronów, pieczywa oraz wybranych kasz zawierających w swoim składzie gluten. Zamiast nich należy natomiast sięgać po ich bezglutenowe odpowiedniki – pieczywo, w tym bułki bezglutenowe, makarony oraz kasze bez glutenu.

Na szczęście, produkty bezglutenowe są w dzisiejszych czasach coraz powszechniej dostępne. Kupimy je już nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w dużych supermarketach i sklepach online. Z reguły są umieszczane w jednym dziale, co ułatwia robienie zakupów oraz pozwala szybko zaopatrzyć się we wszystko, co potrzebne w kuchni. Produkty bezglutenowe posiadają oznaczenia na etykietce – należy zwrócić uwagę na symbol przekreślonego kłosa lub napis „gluten free”, który będzie informował, z jakim produktem żywnościowym mamy do czynienia.

gluten

Produkty bezglutenowe nie tylko dla osób z problemami zdrowotnymi

Jeszcze do niedawna dieta bezglutenowa kojarzyła się z celiakią – niezwykle groźną chorobą autoimmunologiczną, w której leczeniu ważnym aspektem było przestrzeganie zasad diety opartej na całkowitej eliminacji glutenu. Chorzy na celiakię cierpią na trwałą nietolerancję glutenu, który jest dla nich toksyczny, nie mogą więc spożywać nic, co ma go w swoim składzie. Ich dieta polega na zastępowaniu klasycznych produktów ich bezglutenowymi odpowiednikami – np. zamiast zwykłego pieczywa muszą wybierać chleb i bułki bezglutenowe. Podobne zasady obowiązują w przypadku osób cierpiących na alergię na gluten, którym również poleca się dietę bezglutenową.

Coraz częściej okazuje się jednak, że dieta bezglutenowa nie jest sposobem odżywania polecanym wyłącznie osobom z określonymi problemami zdrowotnymi. Wykluczenie glutenu z jadłospisu może mieć bowiem świetny wpływ na samopoczucie osób odchudzających się. Jest to jednak związane nie tyle z samym wykluczeniem glutenu, co z eliminacją produktów żywnościowych mających duży wpływ na przyrost masy ciała. Dodatkowo, osoby stosujące się do zasad diety bezglutenowej często dostrzegają u siebie lepsze samopoczucie, uczucie lekkości oraz brak problemów trawiennych. Umiejętny wybór produktów bezglutenowych oraz komponowanie na ich bazie zdrowych, pełnowartościowych posiłków to klucz do korzystania z sukcesem z tego typu żywności.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *