Należy mieć świadomość, że dania dietetyczne są absolutną podstawą zdrowego żywienia. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że odpowiednio skomponowane potrawy będą wspomagać odchudzanie. Warto wiedzieć, że dietetyczne posiłki mogą również wspomagać układ trawienny.
Jakie składniki powinny zawierać dietetyczne obiady?
Dania dietetycznie nie dostarczają żadnych pustych kalorii. W posiłkach powinny znajdować się stosunkowo duże ilości warzyw, owoców, ryb, mięsa oraz tłuszczy roślinnych. Nie wszyscy wiedzą, że pomagają one witaminom wchłonąć się do krwiobiegu.
Kurczak po chińsku z ryżem
Rekomendowane jest w pierwszej kolejności przygotowanie składników na dwie porcje. Potrzebne będą:
– 150 g kapusty włoskiej
– łyżka oleju do smażenia
– 50-70 g selera korzeniowego
– pół łyżeczki miodu
– mała cebula pokrojona w kostkę
– 2 marchewki, łyżka sosu sojowego
– papryka słodka
– 200 g pierś z kurczaka
– imbir
Konieczne jest przygotowanie marynaty z sosu sojowego, miodu, papryki słodkiej i imbiru. Następnie wystarczy pokroić kurczaka w paski i włożyć do wspomnianej wcześniej marynaty. Kolejnym krokiem jest dokładne obtoczenie i wstawienie do lodówki na 30 minut.
Warzywa trzeba pokroić w cienkie paski. Z kolei ryż powinno się ugotować zgodnie z instrukcją dołączoną do opakowania. W kolejnym etapie trzeba wyjąć kurczaka, rozgrzać olej na patelni i obsmażać mięso przez kilka minut do momentu, aż marynata będzie miała złoty kolor.
Następnie wystarczy dodać pokrojone wcześniej warzywa i zalać odrobiną wody. Ryż można dodać do patelni lub wyłożyć na talerze i zalać kurczakiem z warzywami.
Dorsz pieczony z papryką
Konieczne jest najpierw przygotowanie potrzebnych składników. Potrzebne będą:
– połówka cytryny
– 200 g fileta z dorsza
– 300 g ziemniaków
– 4 ząbki czosnku
– 1 czerwona papryka
– tymianek
– sól
– pieprz
W jaki sposób przyrządzić danie? W pierwszej kolejności trzeba nastawić piekarnik na 180 stopni. Zalecane jest również ugotowanie ziemniaków w mundurkach w takiej formie, by nie rozpadły się. Następnie należy je wystudzić i pokroić w plastry.
W kolejnym etapie konieczne będzie przekrojenie dorsza i umycie. Oczywiście każdy z kawałków powinien być ułożony na osobnej folii aluminiowej. Warto również na wierzchu dorsza ułożyć plastry z cytryny, pokrojoną paprykę, tymianek i zgnieciony czosnek. Następnie należy zamknąć folię i włożyć do piekarnika z ziemniakami. Pieczenie powinno trwać 20 minut.
Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie postawienie na produkty najwyższej możliwej jakości.